Tijesto:
▪ 300 g. brašna pomiješati sa 1 kašičicom praška za pecivo i prstohvatom soli.
▪ Dodati 100 g. šećera i jedan vanilin šećer.
▪ Umutiti 1 cijelo jaje i 1 bjelance a preostalo žumance ostaviti za premazivanje tijesta na kraju.
▪ U brašno dodati jaja i 150 g. omekšalog maslaca, te izraditi prhko tijesto.
▪ Tijesto podijeliti na 2 dijela, jednim dijelom obložiti kalup sa svih strana, zatim sipati fil, te na kraju fil prekriti drugim dijelom tijesta.
Fil:
▪ Iz jedne tegle kompota od višanja ocijediti višnje, višnje ostaviti po strani, te u preostalom soku skuhati jedan puding od vanilije sa 3 kašike šećera.
▪ U skuhani puding dodati višnje.
▪ Nakon filovanja pitu premazati sa prethodno ostavljenim žumancem pomiješanim sa 1 kašikom mlijeka.
▪ Peći na 200 stepeni, 30 minuta
▪ Po želji dekorisati šećerom u prahu